Mindfulness

Mindfulness is met volle aandacht in het moment zijn. Zonder oordeel opmerken wat er met je gebeurt; op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Je stapt uit de automatische piloot en maakt bewuste keuzes. Door regelmatig te mediteren kun je dit trainen. Je leert de regie over je leven te nemen en ervaart meer balans.

Onderzoek toont aan dat mindfulness een positieve uitwerking op lichaam en geest heeft:
– vermindering van stress-symptomen, (chronische) pijn en vermoeidheid
– bewuster en intenser genieten
– minder oordelen en minder last ervaren van oordelen van anderen
– minder piekeren
– beter je grenzen aangeven
– goed voor jezelf zorgen.

Mindfulness is een vorm van meditatie die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme, 2500 jaar geleden. Eind jaren zeventig begon deze oosterse wijsheid ook westerse artsen en psychologen te inspireren. De Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn ontwikkelde de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), die bewezen effectief blijkt in het verlichten van stress, angst en pijn.

MBSR is een basistraining voor iedereen. Ook als je geen klachten hebt kun je ervan profiteren. Mindful Dordogne biedt deze training aan in een intensief 5-daags programma. De training wordt verzorgd door Tessa Kock-Mol, gecertificeerd mindfulness trainer met jarenlange ervaring als verpleegkundig specialist in de geestelijke gezondheidszorg.